Tę pyszną potrawę zawsze przygotowuję na Święta. Mało pracy, a efekt jak z restauracji
Na Święta zwykle szykuje się wiele potraw, dlatego ważne jest, by ich przygotowanie było łatwe i szybkie. Takim specjałem jest z pewnością ryba pieczona w cieście francuskim. Wystarczy kupić gotowe ciasto, filet rybny i szpinak. Po zawinięciu i upieczeniu całość wygląda i smakuje wybornie. I co ważne – ten przysmak można podać na wiele sposobów.
Jaką rybę najlepiej upiec w cieście?
Do pieczenia w cieście francuskim najlepiej nadają się gatunki ryb, które mają jędrne, zwarte mięso. Dzięki temu nie rozpadną się w czasie pieczenia i potrawa będzie wyglądać apetycznie. Dobrze jest też, by ryba miała łagodny smak. Wtedy nie przytłoczy smaku potrawy i dobrze będzie się komponować z ciastem i farszem. Należy też wybierać mało ościste ryby lub takie, z których ości da się łatwo i dokładnie usunąć.
Numerem jeden pozostaje łosoś. Ta tłusta ryba po upieczeniu pozostaje soczysta i w zestawieniu ze szpinakiem tworzy apetyczną kompozycję. Łososia można też zastąpić nieco tańszym pstrągiem łososiowym. Jest nieco chudszy, ale także smaczny i ładnie prezentuje się w potrawie. Pod uwagę warto też wziąć polędwicę lub grubsze filety z dorsza, filet z halibuta i sandacza.
Jak zrobić rybę pieczoną w cieście?
Choć potrawa ta wygląda bardzo elegancko, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Filet ryby należy oczyścić ze skóry i ości, a potem przyprawić. Na patelni trzeba podsmażyć szpinak z dodatkami. Po wystudzeniu rozłożyć go na cieście, przykryć filetem ryby i dokładnie zlepić ciasto. Rybę w cieście przekładam na blachę do pieczenia, smaruję jajkiem i piekę nie dłużej niż pół godziny. Dzięki temu wychodzi delikatna i soczysta.
Przepis: Łosoś pieczony w cieście francuskim
Efektowna ryba pieczona ze szpinakiem w chrupiącym cieście
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 600 g filetu łososia bez skóry
- 200 g świeżego szpinaku
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula lub szalotka
- 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia
- 100 g serka śmietankowego lub ricotty
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyFilet opłucz, osusz, usuń z niego skórę i ości. Skrop sokiem z cytryny, lekko oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie szpinakuNa maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj liście szpinaku, przesmaż je, by straciły elastyczność. Odlej nadmiar wody, dodaj serek i przyprawy, wymieszaj.
- Zawijanie rybyRozwiń ciasto francuskie na blacie. Na środku ułóż warstwę farszu szpinakowego. Na farsz połóż filet łososia. Przykryj górę cienką warstwą farszu. Zawiń rybę w ciasto, dokładnie zalep brzegi.
- PieczenieCałość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C.
Jak podać rybę pieczoną w cieście?
Rybę pieczoną w cieście francuskim można podać na obiad. Wtedy serwuje się ją pokrojoną na kawałki. Najlepiej smakuje w zestawie z ziemniaczanym purée i z sosem albo z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Plastry ryby pieczonej w cieście można też zaserwować z filiżanką czerwonego barszczu.